Hockeykleding

Wil jij gaan hockeyen? Zorg dan voor de juiste hockeykleding, zodat je goed voorbereid het veld opstapt! Maar wat heb je nodig om te gaan hockeyen? In dit artikel lees je welke hockeykleding jij nodig hebt om veilig te kunnen hockeyen!

hockeyplayers

Het tenue

Iedere hockeyclub kent een eigen clubtenue. Het is voor de spelers dus verplicht om dit clubtenue te dragen tijdens een officiële wedstrijd van de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockeybond). Dit clubtenue bestaat uit een hockeyshirt, een hockeybroek voor de jongens/mannen en een broekrokje voor de meisjes/vrouwen en een paar hockeysokken. Vaak heeft het hele clubtenue dezelfde kleur of dezelfde kleuren, afhankelijk van de kleuren die de hockeyclub heeft in het logo.

De scheenbeschermers

Hockeyballen zijn kunststof ballen met een dikke rand en de hockeybal is gevuld met lucht. Het materiaal van de bal zorgt ervoor dat een hockeybal erg hard is, waardoor een bal op je scheenbeen kan zorgen voor een flinke blauwe plek. Draag daarom altijd (dit is overigens ook verplicht gesteld door de KNHB) scheenbeschermers. Net zoals bij voetballers beschermen scheenbeschermers de schenen van een hockeyer voor de hockeyballen, hockeysticks en andere kleine opstootjes op het hockeyveld.

Het bitje

Dus, de hockeyballen zijn hard. Het is een spelregel dat een bal niet boven de heup mag komen, anders fluit de scheidsrechter in principe af omdat de bal “gevaarlijk hoog is”. Dit betekent niet dat de bal dus nooit hoger dan de heup komt! Het kan dus wel eens voorkomen dat de bal richting het gezicht gaat. Dan wil je natuurlijk je tanden, die eigenlijk toch best breekbaar zijn, zo goed mogelijk beschermen. Dat kan door een bitje. Een bitje is gemaakt van kunststof en doet een beeje denken aan een spalkje. Natuurlijk voorkom je met een bitje niet dat je tanden niet afbreken, maar zodra een bal op de tanden terecht komt, ben je met een bitje verzekerd bij je tandarts en met een bitje is de klap minder hard. Tegenwoordig is het bitje voor iedere veldspeler verplicht, een keeper heeft voldoende aan het dragen van de helm.

Hockeyschoenen

Tegenwoordig spelen bijna alle clubs in Nederland de trainingen en wedstrijden op een kunstgrasveld. Om ervoor te zorgen dat de hockeyers niet uitglijden op het kunstgras, zijn er speciale hockeyschoenen in het leven geroepen. Deze hockeyschoenen hebben noppen, maar deze zijn veel kleiner van formaat en minder scherp gevormd dan de noppen van voetbalschoenen. Met deze noppen blijven hockeyers stabie op het kunstgras staan, zodat er geen blessures en valpartijen ontstaan.

De keeper

Eerder in dit artikel is al iets gezegd over de hardheid van de hockeybal. Je kan je dus voorstellen dat een keeper een goede besxherming moet dragen om deze harde hockeyballen zo pijnloos mogelijk te kunnen stoppen. Die bescherming is er! Een keeper draagt, anders dan de veldspelers, een helm. De helm beschermt het gezicht, en dus ook de tanden, van de keeper tegen de harde hockeyballen. Daarnaast draagt een keeper ook een bodyprotector, wat een beetje op een harnas lijkt, om de romp te beschermen. De dikke broek, met eventueel een tok, zorgt ervoor dat de bovenbenen en de geslachtsdelen beschermd worden. De onderbenen worden beschermd door een soort mega-scheenbeschermer, ook wel bekend als een legguard, die zorgt dat de keeper kan sliden zonder schaafwonden en geen blauwe plekken krijgt van de hockeysticks en hockeyballen. De voeten van de keeper worden beschermd door hockeyschoenen met daaromheen klompen, die fungeren als een soort extra beschermende laag. Deze extra beschermende laag is er omdat een keeper het doel voornamelijk zal verdedigen door de bal zo hard mogelijk weg te schoppen.