Strijktips voor het perfecte kreukvrije overhemd

Strijken is al lang geen typisch vrouwenklusje meer. De taak, die gemiddeld 1 uur en 9 minuten in beslag neemt, levert een enkele keer ook strijd op. Mannen krijgen nogal eens commentaar op hun strijkkunsten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 2 procent van de ondervraagden een kledingstuk van zijn partner bewust verpest heeft met strijken. Het overhemd staat stipt bovenaan van kledingstukken die het meest wordt gestreken. Tevens is het ook het moeilijkste en vervelendste strijkobject. Overhemden van Mouwlengte-7 hebben een extra lange mouw en een extra ruglengte (extra lange overhemden). Met onderstaande strijktips kom je er niet meer onderuit en heb je deze extra lange overhemden in een mum van tijd gestreken.

strijkijzer

Benodigdheden

Gebruik het liefst een stoomstrijkijzer dat gevuld is met water. Dit zorgt ervoor dat je overhemd minder snel slijt. Een welgevormde strijkplank met een zachte toplaag, waarin de knoopjes kunnen wegzinken krijgt de voorkeur.

Strijk niet te heet

Kijk voor dat je gaat strijken goed in het was- en strijkvoorschrift om te zien op welke temperatuur je overhemd gestreken mag worden. Het aantal stippen in het icoontje corresponderen met de stippen op de temperatuurschakelaar van de strijkbout.

Strijk je overhemd aan de binnenkant

Het is raadzaam om je overhemd aan de binnenkant te strijken. Dit voorkomt verkleuringen en beschadigingen aan je overhemd. Als je het overhemd verkeerd over de plank legt kan er een scherpe kreukel in komen wat er lastig uitgaat. In het geval van hardnekkige kreukels of wanneer het overhemd erg droog is geworden, verstuif dan wat water uit je strijkijzer over de stof.

Strijk het schouderpand en de boord

Eerst maak je alle knoopjes los en leg je de boord plat. Strijk nu de binnenzijde van de boord. Span beide schouderstukken over de ronde kant van de plank en strijk de rugpanden. Als je strijkplank niet breed genoeg is om de rug in twee delen te strijken, dan doe je het middelste deel van de rug apart.

man met blokjes overhemd

Strijk het lijf

Heb je de boord en het rugpand gestreken, dan neem je een van de voorpanden (met de sluitbies of met knoopjes). Je spant die met het schouderstuk om de puntige zijde van de strijkplank. Hierbij doe je vooral je best op de pat met knoopsgaten, want die zijde zit de hele dag in het zicht.

Strijk de mouwen

Nu knoop je het overhemd gedeeltelijk dicht. Pak de mouw bij de zijnaad en leg hem strak op de plank. Strijk de mouw en het plat gelegde manchet. Als je een dubbele manchet hebt, dan strijk je ook de achterzijde.

Wat ga je strijken?

Ben je op zoek naar het perfecte overhemd waarop je je geleerde strijkkunsten kunt toepassen? Kijk dan eens op de site van Mouwlengte-7. Hier vind je overhemden met een extra lange mouw die gemaakt zijn van 100% kwaliteit katoen. De overhemden zijn extra lang en speciaal ontwikkeling voor de langere man. Wil je het strijken toch ontlopen? Dan kun je nog een kijkje nemen op de volgende site, waar een alternatief voor strijken wordt gegeven.